Menu Close

Каква основа да изберем за нашият матрак

Избирайки подходящ матрак, ние не трябва да отделяме цялото си внимание само върху него. Да, матракът е много важен и трябва да изберем такъв, който да ни е удобен и да следва естествено извивките на тялото.

За да ни е удобно, обаче има още няколко фактора, на които доста хора пропускат да обърнат внимание.

Това са подматрачната рамка и рамката за поставяне на матрака. Обикновено подматрачната рамка може да бъде изработена от дървен материал или стомана, а рамката за поставяне на матрак, може да бъде изработена от дървен материал или различни типове пвц материали и др. подобни.

Когато имаме налице некачествена изработка, независимо от материала, от който са изработени тези две неща, то има опасност те да се счупят или изметнат.

Нека разгледаме първо рамката за поставяне на матрака. Повечето хора изобщо не обръщат внимание на това от какъв материал е изработена. Дали е здрава, как е конструирана и т.н., а главно се интересуват от визията. Хубавата визия, не винаги обаче означава високо качество! Нека вземем една пвц рамка, не добре укрепена и конструирана. При по-голяма тежест, насочена към едната страна – веднага ще се счупи или най-малкото изметне. От друга страна, дървените рамки за матраци са много по-здрави! Дървеният материал като цяло е по-здрав, така че при изработка на вашата спалня от дървен материал, то дори и да не е допълнително укрепена, то пак издръжливостта й ще е по-голяма в сравнение с обикновените и евтини пвц рамки.

Дървен материал от бук
Дървен материал от бук

Независимо каква рамка за матрак изберете, бихме ви посъветвали да я укрепите в най-уязвимите места. На първо място, добавете допълнителни ъгли, които да подсилят рамката откъм краищата. Ако в средата няма никаква плоскост – нищо, което да „подпира” матрака – при възможност добавете по цялата дължина. По този начин тежестта, натиска, който се указва на матрака ще може да се разпредели равномерно – независимо от местоположението на тялото върху матрака. Няма да има голяма тежест само в единия ъгъл, която би могла да „помогне” за по-бързо разрушаване на спалнята.

Относно подматрачната рамка – добре е да се сдобиете с такава. Това не е толкова полезно за самото запазване на рамката за матрака, а е по-скоро от полза за самият матрак! В случая с подматрачната рамка, ако тя липсва, със сигурност матракът ви ще се изметне – колкото и скъп, и качествен да е. Причината е, че когато легнете на него, се налага ежедневно да спите поне 6-8 часа, през което време цялата ви тежест пада на матрака и когато под него няма нищо, което да го „подпира”, е възможно оформянето на нещо като дупка. Тоест, деформиране на матрака – а оттам и създаване на неудобство. Това е най-вероятно да се случи пи употребата на пружинен матрак, такъв от дунапрен и нискокачествени матраци, направени от нискокачествени материали.

Що се отнася до това дали да използвате подматрачна рамка от дървен материал – дървените поматрачни рамки са добър избор, но избирайте качеството пред цената в този случай, защото в някои случаи можете да попаднете на „хилаво изработени от дърво”, подматрачни рамки.

Източник на информация Матраци Стил

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 7.0/7 (1 vote cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: +3 (from 3 votes)
Каква основа да изберем за нашият матрак, 7.0 out of 7 based on 1 rating